Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

H σημασία του μεσημεριανού ύπνου

Ελιξίριο ζωής αποτελεί τελικά η σιέστα, όπως αποδεικνύει αμερικανική έρευνα, αφού αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα ενώ βελτιώνει την κατάσταση της υγείας μας.


 Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επιστημονικά αυτό που ήδη οι περισσότεροι νιώθαμε, ότι έστω και λίγα λεπτά ύπνου μετά το φαγητό είναι αρκετά για να μας ξαναζωντανέψουν. Η σιέστα μάς δίνει σωματική και ψυχική δύναμη, διεγείρει τη δημιουργικότητα και μας κάνει πιο παραγωγικούς.

Φαίνεται ότι αυτό το γνωρίζουν ήδη πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές, αφού διαθέτουν στους εργαζομένους τους πολυθρόνες και χώρους ανάπαυσης, καινοτομία που πολλαπλασιάζει το κέρδος των επιχειρήσεων. Στην Ιαπωνία είναι υποχρεωτικό βάσει συμβολαίου να αναπαύεται ένας εργαζόμενος μερικά λεπτά μετά το γεύμα, ενώ στην Κίνα, όπου το δικαίωμα της 20λεπτης σιέστας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και απαραβίαστο.

Η ψυχολόγος του Salk Institute της Καλιφόρνιας, Σάρα Μέντνικ, τεκμηριώνει στο καινούργιο της βιβλίο "Πάρτε έναν υπνάκο, θα αλλάξει τη ζωή σας", πόσο ευεργετικός είναι τελικά ο μεσημεριανός ύπνος. "Φανταστείτε ένα προϊόν που ενισχύσει τη συνείδηση, ζωηρεύει τις αισθήσεις, διώχνει την κούραση, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να δείχνουμε νεότεροι, να χάνουμε βάρος.

Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, φέρνει καλή διάθεση, δυναμώνει τη μνήμη. Φανταστείτε επίσης ότι αυτό το προϊόν δεν είναι τοξικό, δεν έχει παρενέργειες και, κυρίως, είναι δωρεάν", λέει η ψυχολόγος. Αυτό το προϊόν δεν είναι άλλο από τη σιέστα. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα το θεωρούν πιο αποτελεσματικό και από το Πρόζακ, το ηρεμιστικό φάρμακο που έχει κατακτήσει τη μισή Αμερική και ένα μεγάλο μέρος του εργασιομανούς βιομηχανικού κόστους.

Η αϋπνία θεωρείται η δεύτερη κυριότερη αιτία αυτοκινητικών δυστυχημάτων, μετά τη μέθη, ενώ όπως έχει υπολογιστεί, 50 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κόπωση εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Στους διάσημους οπαδούς της σιέστας περιλαμβάνονται ο Ναπολέοντας, ο Ντα Βίτσι, ο Μοντάν, ο Τσόρτσιλ και ο Κλίντον.

ΠΗΓΗ: www.men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου