Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η μουσική απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο

Η μουσική απελευθερώνει μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση καλής διάθεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Nature Neuroscience', ανακάλυψε ότι η χημική ουσία απελευθερώνεται σε στιγμές έντονης απόλαυσης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που η ντοπαμίνη εξετάστηκε σε σχέση με τη μουσική.

Η ντοπαμίνη αυξάνεται και ως ανταπόκριση σε άλλα ερεθίσματα, όπως τα χρήματα και το φαγητό. Είναι γνωστό πως οδηγεί σε κατάσταση ευεξίας ως αντίδραση σε απτά ερεθίσματα όπως η κατανάλωση γλυκών και η λήψη κοκαΐνης. Σχετίζεται και με λιγότερο απτές καταστάσεις, όπως με το να είναι κάποιος ερωτευμένος.

Στην έρευνα, τα επίπεδα ντοπαμίνης φάνηκε να αυξάνονται κατά 9% όταν οι εθελοντές άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η έρευνα είναι σημαντική στο να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν χαρά από τη μουσική-μη απτή ανταμοιβή-που συγκρίνεται με τη χαρά που αποκτά κάποιος από περισσότερο βιολογικά ερεθίσματα.

Η Dr Vicky Williamson, από το Goldsmiths College, University of London, δήλωσε ότι η έρευνα δεν απάντησε στο γιατί η μουσική είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους αλλά αποδεικνύει ότι είναι.

Οι εθελοντές υπέβαλαν σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου 8 εθελοντές, από αρχική ομάδα 217, σε 3 συναντήσεις, χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικά είδη μεθόδων.

Κατά την πρώτη συνάντηση, εθελοντές άκουσαν τη μουσική που απολάμβαναν και τη δεύτερη άκουγαν μουσική που τους ήταν αδιάφορη. Στην τρίτη συνάντηση εναλλάσσονταν τα 2 είδη, ενώ οι εθελοντές υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Τα στοιχεία αναλύθηκαν και οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Η μετάδοση της ντοπαμίνης ήταν υψηλότερη όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική που τους άρεσε.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας ήταν η μέτρηση της απελευθέρωσης της ντοπαμίνης, όταν οι συμμετέχοντες αισθάνονταν τη μεγαλύτερη συναισθηματική ανταπόκριση στη μουσική.

Για να το κατορθώσουν οι ερευνητές κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν.

Οι εξετάσεις έδειξαν αυξημένη ενδογενή μεταφορά ντοπαμίνης όταν οι εθελοντές αισθάνθηκαν ανατριχίλα. Αντίθετα, όταν άκουγαν μουσική που δεν οδηγούσε σε ανατριχίλα, απελευθερωνόταν λιγότερη ντοπαμίνη.

Η έρευνα δείχνει ότι η μουσική είναι άρρηκτα δεμένη με το βαθύτερο σύστημα ανταμοιβής.

Πηγές: ′Nature Neuroscience′

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου