Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

''Αρτζι Μπούρτζι και Λουλάς'' (προέλευση)

Γι'αυτή την φράση βρήκαμε τρείς προελεύσεις και τις παραθέτουμε παρακάτω:


1. Σύμφωνα με μία άποψη, 'Αρτζιβούριον' ονόμαζαν οι Αρμένιοι την εβδομάδα του Τελώνη και Φαρισαίου, η οποία προηγείται της Μεγάλης Εβδομάδας. Οταν η εκκλησία επέτρεψε στους πιστούς να τρώνε λάδι τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οι Αρμένιοι αρνήθηκαν να το κάνουν, γεγονός που δημιούργησε μία σχετική αναστάτωση. Η συγκεκριμένη ερμηνεία, πάντως, δεν ερμηνεύει την προσθήκη του περίφημου λουλά.


2. Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας αγνόησε τα αιτήματα των Ελλήνων οπλαρχηγών, οι οποίοι ζητούσαν αποζημιώσεις και, γενικότερα, χρήματα για το προς το ζην. Η απάντηση των οπλαρχηγών, λοιπόν, ήταν: 'Θα πάρουμε τα αρκεβούζια μας (τύπος όπλου της εποχής) και τον λουλά μας και θα στρατοπεδεύσουμε έξω από το Ναύπλιο, όπου θα ληστεύουμε τους πλούσιους που θα περνούν από την περιοχή'. 


3. Λέγεται πως η έκφραση αυτή ειπώθηκε απο τον Αλή Πασά, ο οποίος καθισμένος στο Παλαμίδι και έχοντας εμπρός το Μπούρτζι, δεξιά το Άργος, ενώ ταυτόχρονα έπινε ναργιλέ, είπε: «Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς» (Άρτζι = Άργος, λουλάς = ναργιλές). Δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά.

ΠΗΓΕΣ: www.kazam.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου